Во Тулуз , готвачот Ти Ери Маркс, кој има Мишелин*ѕвезда, го одржа првиот час на 12 украински студенти во неговото познато кулинарско училиште „ C uisine Mode d ‘ Emp loi “. Украинските студенти започнаа двомесечен курс во престижната институција.
„Но, овој проект за Украинците е многу личен и важен за мене. Се разбира, не можам да останам рамнодушен кога ја гледам оваа неправедна војна во Украина. Ова е војна во Европа, ова е наша војна и не можеме да заборавиме на тоа. Често велам дека всушност можеме да ги слушнеме звуците на експлозии и артилерија; толку е блиску до нас!“, рече Тиери Маркс, кој исто така порано бил вклучен во воени мисии.
Кое е решението?
Готвачот спомна колку е среќен што работи на овој проект за Украина и Украинците .Тој навистина ужива во интеракција со учениците.
„Заедничкото готвење на храната има моќна енергетска сила; придонесува за посттрауматско закрепнување, помага да се пронајдете себеси, да залечите психички повреди бидејќи лекувањето и хранењето во исто време е корисна работа, терапија и големо задоволство “ , вели тој.
Мастер класот на готвачот започна со француски класици – правење кроасани и багети.
Како функционира?
Еден од новите студенти на Маркс е 24-годишниот поранешен воен персонал, Виталиј Ахејев. Неговата единица била распоредена во близина на Мари до ол за време на целосната инвазија . Виталиј бил повреден и бил заробен 333 дена.
„Се приклучив на војската на 18 години. И по шест години служба, откако го преживеав заробеништвото и бев ослободен, оваа обука за мене е мојата нова шанса и мојот пат кон цивилниот живот“, рече Ахеив.
Според Вадим Омелченко, украинскиот амбасадор во Франција, овој проект јасно ја покажува поддршката на францускиот народ за Украинците и е инспиративна човечка приказна .
„Тиери Маркс е една од најомилените француски главни готвачи; освен тоа, тој е поранешен воен човек, па добро знае што е војна и нејзините безмилосни последици. Сигурен сум дека нашата соработка ќе продолжи и ќе се умножува дури и по победата“, рече амбасадорот.
Проектот „La Cantine de Mariupol“, копје на чело со Франција , има за цел да ја поддржи Украина преку нудење психолошка поддршка и помагање на украинските внатрешно раселени лица да се интегрираат во работната сила.
Јавната организација „Стани со Украина“ организираше програма за обука за 12 имигранти од Мариупол и други градови во Украина во партнерство со Украинската амбасада во Франција и училиштето Тиери Маркс.
Нејзиниот претседател, Едвард Мајор, инсистира дека овој проект е за човечка солидарност и поддршка.
„Ние во Stand With Ukraine се стремиме да спроведеме ефикасни проекти кои ги задоволуваат потребите на Украинците погодени од војната и ги зајакнуваат односите и врските меѓу украинските и француските градови и заедници“, нагласи градоначалникот.
Во оваа иницијатива се вклучени и градските власти на Мариупол и Днипро. Тие соработуваат со француските колеги за да основаат француски културен и гастрономски центар наречен „ Cantine de Mariupol“ („Мариуполска кантина“ на француски) во Днипро. Центарот ќе биде во реновирани станбени простори наменети за да се населат семејствата на имигрантите од Мари нагоре и други привремено окупирани градови.
Taran/Ukrinform Специфичен сојузник , студентите кои ја завршиле програмата Thierry Marx можат да работат во центарот . Севкупно , откако ќе се реновираат просториите на студентскиот дом , таму можат да престојуваат 380 семејства.
O leh K oval ch uk , популарниот натпреварувач на „ Master Chef “ , кој се прослави со своите вештини , служеше во вооружените сили на Украина повеќе од четири месеци, подготвувајќи оброци за украинските војници
Беше објавено и дека конфекцијата Намелака од Киев создаде нова линија на десерти за да го одбележи Денот на независноста . Овие десерти прикажуваа репродукции на делата уништени или украдени од руските сили во регионот Керсон.
Овој текст е преземен од украинскиот медиум Рубрика
Фотографии од Лидија Таран/Укринформ
Powered by TechSoup Network’s Digital Activism Program