Утринското кафе за луѓето ширум светот е незаменлив ритуал кој обезбедува енергија и фокус потребни за почеток на денот. Сепак, експертите тврдат дека времето на консумација на кафе игра клучна улога во неговото влијание врз организмот.
Според Либи Галвин, која напиша на оваа тема за Тајмс, постои идеално време да го испиете првото кафе. Таа препорачува да се пие кафе околу 90 минути откако кортизолот, хормонот на стресот, ќе достигне врв. Кортизолот, кој на телото му дава чувство на будност, обично го достигнува својот врв 30 минути по будењето, а потоа почнува да опаѓа, пренесува Експрес.
„Пијте кафе во рок од час и половина по будењето, кога нивото на кортизол почнува да опаѓа, за да го продолжите чувството за фокусирање од тоа утро“, советува Галвин. Така, кафето служи како продолжување на природната будност, наместо да ја стимулира предвреме.
Кога да се испие последната чаша?
Покрај утринската рутина, важен е и моментот на последната шолја кафе во текот на денот. Галвин предлага да се испие последната шолја пред ручек. Причината? Кофеинот останува во телото многу подолго отколку што мислат многу луѓе. Пет часа по консумирањето, половина од кофеинот се уште циркулира во телото, а може да биде присутен и до десет часа по првата голтка.
Освен што ја подобрува будноста, кафето е поврзано и со позитивни физиолошки ефекти. Една неодамнешна студија објавена во списанието Aging Research Reviews покажа дека консумирањето кафе може да додаде речиси две години на животот. Тим португалски научници анализирале повеќе од 50 студии за ефектите на кафето врз здравјето и стареењето. Раководителот на истражувањето Родриго Куња ја нагласи важноста на истражувањето на нутриционистичките интервенции кои не само што го продолжуваат животот, туку и обезбедуваат подобро здравје.
Неговите заклучоци се поддржани од професорот Тим Спектор, кој напиша на Инстаграм: „Студиите покажуваат дека луѓето кои пијат кафе имаат помалку срцеви заболувања од оние кои не пијат кафе“. Нема докази за зголемен ризик од рак или смртност што би сугерирал негативни ефекти“.
Опасност од прекумерно пиење кафе
Сепак, кафето не е за секого. Професорот Спектор предупредува и на потенцијалните негативни ефекти од прекумерното внесување на кофеин, особено кај луѓето кои се чувствителни на него. „Луѓето кои се чувствителни на кофеин може да доживеат забрзан пулс и други непријатни симптоми, но овие ефекти обично не се трајни или фатални. Сепак, таквите луѓе треба да избегнуваат кафе“, рече тој.
И покрај тоа, кафето содржи полифеноли и влакна за кои е докажано дека го подобруваат здравјето на цревата, но кај чувствителните поединци потенцијалните трошоци може да ги надминат придобивките.
Како и со сите навики во исхраната, умереноста и прилагодувањето на индивидуалните потреби се клучот за здрав пристап, пренесува крстарица.ком