Славското жито или пченица за слава е незаменлив дел од секоја трпеза за слава. Ако сакате да ги импресионирате гостите и да додадете нов пресврт на традиционалното јадење, пробајте го овој рецепт со мед и бадеми. Наместо класичен шеќер, се користи мед, кој носи природна сладост, додека мелените бадеми додаваат крцкава текстура која плени при првиот залак!
Состојки:
300 гр бела пченица
250 гр мелени ореви
50 гр мелени бадеми
прстофат цимет
50 гр мед
70 гр суво грозје
Подготовка:
Пченицата исчистете ја, ставете ја во тенџере и покријте ја со вода. Гответе на средна топлина додека не зоврие, процедете, па повторете ја постапката. Оваа постапка треба да ја повторите 3-4 пати. За време на последното готвење оставете го да се излади на страна, па процедете додека пченицата е уште млака. Топлата пченица за слава изблендирајте ја на малку поголеми парчиња. Потоа додадете мелени ореви, прстофат цимет, бадеми, мед и суво грозје, па соединете ги сите состојки на житарки по желба, можете да декорирате со шеќер во прав или мелени ореви.
Време на слави! Нов рецепт за пченица, гостите прсти да излижат
