Славското жито или пченица за слава е незаменлив дел од секоја трпеза за слава. Ако сакате да ги импресионирате гостите и да додадете нов пресврт на традиционалното јадење, пробајте го овој рецепт со мед и бадеми. Наместо класичен шеќер, се користи мед, кој носи природна сладост, додека мелените бадеми додаваат крцкава текстура која плени при првиот залак!
Состојки:
300 гр бела пченица
250 гр мелени ореви
50 гр мелени бадеми
прстофат цимет
50 гр мед
70 гр суво грозје
Подготовка:
Пченицата исчистете ја, ставете ја во тенџере и покријте ја со вода. Гответе на средна топлина додека не зоврие, процедете, па повторете ја постапката. Оваа постапка треба да ја повторите 3-4 пати. За време на последното готвење оставете го да се излади на страна, па процедете додека пченицата е уште млака. Топлата пченица за слава изблендирајте ја на малку поголеми парчиња. Потоа додадете мелени ореви, прстофат цимет, бадеми, мед и суво грозје, па соединете ги сите состојки на житарки по желба, можете да декорирате со шеќер во прав или мелени ореви.