Ако сакате дополнително да го разладите пијалокот за време на авионски лет, правите голема грешка. Според една стјуардеса, авионите се прилично валкани и во нив има опасни бактерии.
“Секоја површина во авионот ја допираат стотици луѓе дневно и не се дезинфицира често. На пократки летови, немаме можност ни да ги миеме рацете додека служиме пијалоци. Затоа не барајте мраз и не го ставајте во вашиот пијалок“, предупреди таа на Реддит.
Таа објасни дека „мразот се става во садот со лопатка, а чиниите не се чистат многу често“.
Ако сте скептични за ова предупредување, студијата од 2017 година докажа дека стјуардесата била во право.
Истражувачите земале примероци од 60 коцки мраз од домаќинствата и индустриските капацитети за да откријат колку видови бактерии содржат. Откриено е дека во мразот има над 50 различни видови бактерии, пренесува индекс.хр.
Познато е дека конзистентен процент од микроорганизмите идентификувани од мразот предизвикуваат човечки инфекции“, напиша Вашингтон пост за студијата.
Заклучокот е дека најбезбедно е да се пие од затворено шише.