Луѓето денот го започнуваат со омилениот пијалок – кафето. И додека некои се колнат во неговите придобивки, други се скептични и препорачуваат ограничено консумирање кафе. Нема сомнеж дека кафето има различни ефекти врз здравјето.
Во првите десет минути, кофеинот од кафето влегува во крвотокот и се шири низ телото, предизвикувајќи зголемување на крвниот притисок и отчукувањата на срцето. Во исто време, спречува допаминот да се реапсорбира во крвотокот, што му овозможува да остане во мозокот подолго време, правејќи нè да се чувствуваме позитивно и посреќни подолго време. Токму ова задржување на допамин често го поттикнува мозокот да копнее повеќе по кофеин.
По 20 минути, кофеинот го неутрализира заморот. Нивото на допамин се зголемува и опстојува, создавајќи чувство на будност и концентрација. Во рок од 40 минути, телото почнува да произведува повеќе серотонин, што го подобрува функционирањето на невроните во ‘рбетниот мозок – ова води до подобрување на координацијата и мускулната сила. Во рок од шест часа кафето поминало низ вашиот систем и веројатно ќе почувствувате потреба да уринирате. Дотогаш, приближно половина од количината на кофеин што сте ја внеле ќе го напушти вашето тело.
Постојат неколку начини за правење ладно кафе. Ладниот пијалок се прави со ладна вода за помала киселост. Ладното кафе има тенденција да биде помалку кисело и понежно за вашиот дигестивен систем. Според студија во “Scientific Reports”, топлото кафе има повеќе антиоксиданси од ладното кафе, пишува Б92. ПХ вредноста на топлото и ладното кафе е речиси иста и се движи од 4,85 до 5,13. Затоа на оние кои имаат стомачни проблеми им се препорачува постудено кафе, додека во други случаи подобро е да пијат топло кафе.