Дали сте забележале различни ознаки на пакувањата со јајца како класа АА, А, Б и слично и дали знаете што всушност значат?
Погледнете што се крие зад тие етикети и кои јајца треба да ги купите.
Кели Сленц, виш соработник маркетинг менаџер во Organic Valley објаснува за Real simple дека јајцата се класифицирани во различни категории врз основа на параметри како тежина, квалитет на лушпа и внатрешен квалитет.
Конечниот резултат нема никаква врска со големината, хранливата вредност или ризикот од салмонела. И внатрешниот и надворешниот квалитет се важни за оценување на јајцата. Се земаат предвид и тежината и бојата на школката.
Американското Министерство за земјоделство, како и повеќето други земји, ги класифицира јајцата во три класи: АА, А и Б. Јајцата со квалитет АА се со висок квалитет, со цврсти белки, жолчки без дефекти и чисти лушпи без пукнатини.
Јајцата од класа А се слични на јајцата од АА, но имаат малку понизок внатрешен квалитет. Јајцата од Б степен се значително различни, со дамки, неправилна форма и големина и послаб внатрешен квалитет.
Слентц наведува дека јајцата од категоријата Б обично не се продаваат во супермаркетите, но најчесто се користат во комерцијални производи, како што се замрзнати оброци или пакувани производи кои содржат јајца како состојка.
Кои јајца да ги купите? Јајцата од АА класа често се малку поскапи поради нивниот повисок квалитет. Во супермаркетите генерално ќе имате избор помеѓу оценките АА и А.
Јајцата од АА се најатрактивни и ако ви е важно како изгледа вашето јајце, изберете ја таа оценка. Меѓутоа, ако сакате да ги користите јајцата за печење, можете да земете и јајца од А категорија.