Колач со сливи, лесен за подготовка што секој може да го направи
Состојки:
Тесто:
- 250 грама обично брашно
- 100 грама остро брашно
- 100 грама ладен путер
- 80 грама шеќер
- 1 прстофат сол
- 1/2 прашок за пециво
- малку рендана кора од лимон
- 1 јајце
- 60 грама павлака 20% маснотии
Прилог:
- околу 1 кг исчистени сливи
- 30 грама шеќер
- 1 ванилин шеќер
- малку цимет
- 1 лажица сок од лимон
- 1 лажица лебни трошки
Подготовка:
Во сад измешајте го брашното, шеќерот, ванилиниот шеќер, прашокот за пециво, солта и ренданата кора од лимон. Додадете го ладниот путер исечен на парчиња, а потоа со прстите направете ронливо тесто. На крај, додадете 1 јајце и месете додека состојките не се соединат. Поделете го тестото на два дела со тежина од 380 и 270 грама.
Завиткајте го поголемото парче тесто во пластична кеса и ставете го во фрижидер половина час. Додадете 1 лажица остро брашно на помалото парче тесто, завиткајте го во пластична кеса и ставете го во фрижидер да се стегне. Додека тестото се одмора, направете го филот: Отстранете ги семките од сливите и исечете ги на 6 парчиња. Додадете ги преостанатите состојки за фил и измешајте. Намастете плех со пружина од 22 x 34 см, посипете го работ со брашно.
Извадете го поголемото парче тесто од фрижидер, посипете го со брашно и развлечете го на хартија за печење со големина на плехот. Префрлете го на дното од тавата заедно со хартијата и затворете го со работ. Избоцкајте го тестото со вилушка, а потоа наросете го со 1 лажица лебни трошки. Раширете го филот врз тестото и измазнете го, а потоа и помалото тесто.
Печете го колачот 40 минути на 180°C.