Американскиот институт за истражување на ракот и Светскиот фонд за истражување на рак проценуваат дека помеѓу 30 и 40 проценти од сите видови на рак може да се спречат со здрава исхрана и начин на живот. Значи, ако сакате да се обидете да го спречите ракот, онколозите имаат неколку совети, вклучително и една храна што треба ретко или воопшто да не ја јадете.
Д-р. Анаум Максуд, специјалист за гастроинтестинална медицинска онкологија и хематолошка онкологија, вели дека избегнува преработено месо.
„Преработеното месо содржи нитрозамини кои се канцерогени и се поврзани со неколку видови на рак“, тврди тој.
Научните истражувања докажаа дека постои врска помеѓу исхраната богата со преработено месо и зголемениот ризик од рак. Една студија покажа дека конзумирањето преработено месо ја зголемува веројатноста за појава на рак на дојка за 6% и ризикот од колоректален карцином за 18%, заедно со зголемен ризик од други видови на рак.
Онкологот Даниел Ландау вели дека генерално се обидува да избегнува премногу обработена храна.
„Често велам дека сè што доаѓа во кесичка веројатно не е здраво. Тука спаѓаат работи како чипс и други грицки кои се полни со сол и конзерванси. Повеќето храна во кесичка има адитиви за да се спречи нивното расипување. Тие често имаат токсини, за кои е познато дека се канцерогени“, истакна тој.
Покрај минимизирањето на консумацијата на ултра-обработена храна, вклучително и преработеното месо, д-р. Максуд препорачува да се минимизира внесувањето на алкохол. Имено, консумирањето алкохол е поврзано со зголемен ризик од разни видови на рак во стотици научни студии.
Д-р. Ландау вели дека медитеранската исхрана е корисна за намалување на ризикот од рак бидејќи „го нагласува овошјето и зеленчукот“ и го ограничува внесот на црвено месо.
Една од главните причини зошто д-р. Ландау вели дека медитеранската исхрана може да помогне да се намали ризикот од рак бидејќи храната што ја промовира има антиинфламаторни својства.
„Воспалението, како што е она предизвикано од шеќери и масти, е познато дека го поттикнува растот на клетките на ракот“, објаснува тој.
Ландау вели дека една хипотеза за тоа зошто стапката на рак на дебелото црево е висока во САД, на пример, и се чини дека се јавува кај помлади пациенти, е комбинација од воспалителна исхрана и седентарен начин на живот, што создава средина каде што ракот полесно расте.
Д-р. Максуд исто така се согласува дека најдобриот начин да се намали ризикот од рак е да се јаде храна богата со антиинфламаторни состојки.
„Ниту една храна не може да спречи рак. Сепак, здравата исхрана може да помогне да се намали ризикот од развој на рак. Јадете многу зеленчук, цели зрна, овошје, грав, јаткасти плодови и семки. Овие намирници се корисни бидејќи се богати со антиоксиданси и штитат против болести“, заклучи таа.