Состојки:
За крцкавата кора
- 320 грама брашно
- 40 грама мелени бадеми
- 100 грама шеќер
- 1 ванилин шеќер
- ¼ лажичка сол
- 160 грама путер
- 1 јајце
За кремот:
- 2 кесички шлаг крем од ванила
- 500 мл млеко
За фил: - 4 лажици џем од смокви
- 500 грама смокви
- сецкани бадеми
- 2-3 лажици рум
Подготовка:
За основата од трошки, измешајте го брашното, бадемите, шеќерот, ванилиниот шеќер и солта во сад. Додадете го ладниот путер исечен на парчиња и брзо втријте го во брашното со прстите за да добиете трошлива смеса. Измешајте го јајцето и месете со раце додека не добиете цврсто тесто. Обликувајте го во топка, завиткајте го во фолија и оставете го во фрижидер 30 минути. Расукајте го изладеното тесто на лист хартија за печење, внимателно префрлете го во кружен калап за пита (со дијаметар од 28 – 30 см) и печете го во рерна претходно загреана на 180 °C околу 30 минути или додека не добие убаво златно-кафеава боја. Извадете ја печената основа од рерна и оставете ја целосно да се излади, потоа внимателно извадете ја од калапот и префрлете ја на чинија за сервирање.За кремот, измешајте го млекото и ванилата во сад за мешање. Изблендирајте сè со миксер додека не добиете цврст крем. За филот, измешајте го џемот од смокви со румот и загрејте го лесно за да се растопи. Измијте ги смоквите и исечете ги на четвртини. Намачкајте две лажици џем од рум врз изладената пита. Прелијте го подготвениот крем од ванила врз џемот, а потоа уредно наредете ги четвртините од смокви одозгора. Намачкајте го преостанатиот џем врз смоквите и наросете со сечкани бадеми.
Сервирајте веднаш.
Совет:
Избоцкајте го тестото со вилушка за да не се крева за време на печењето.