Рижото е високо рангирано, а кога се комбинира со тиквички, неговата популарност може само да се зголеми.
Состојки:
- 500 грама тиквички
- 2 лажици маслиново масло
- 50 грама кромид
- 1 чешне лук
- 160 грама ориз
- 50 мл бело вино
- сол
- Црн бибер
- 50 мл павлака за готвење
- 1-2 лажички сув зачин
Подготовка:
Измијте ги и изрендајте ги тиквичките. Во голема тава пржете го ситно исецканиот кромид во загреано маслиново масло. Додадете го згмечениот лук и оризот. Пржете кратко, додадете ги тиквичките мешајќи, прелијте го виното, а потоа малку вода. Зачинете со сол и наросете со мелен бибер. Крчкајте на тивок оган, повремено додавајќи вода (околу 400 мл). Кога оризот е речиси сварен, додадете ја павлаката за да добиете кремаста текстура. Додадете сув зачин за да го заокружите вкусот на јадењето.
Совет:
Наместо павлака за готвење, можете да додадете 1 лажица маскарпоне сирење.