„Проба ли чоколадото од Дубаи?“ е попопуларно прашање од: „Каде одите за Нова Година?“
Овој модерен деликатес, кој повеќе не се купува за неговиот вкус, туку претставува статус, е симбол на луксуз и денес се подарува наместо букет или накит, пренесува мондо.рс.
Можеби главната предност на производот е неговата ексклузивност – нарачките за достава во Дубаи се распродаваат за неколку минути, додека во другите земји чоколадото е достапно само од препродавачи кои ја удвојуваат цената.
Сепак, се покажа дека чоколадото од Дубаи не само што не е добро за здравјето, туку за една група луѓе може да биде опасно.
За ова за СтарХит зборуваше нутриционистката Ана Белоусова. Се испостави дека една лента од трендовскиот десерт од 200 грама содржи над илјада килограми калории. Според нутриционистот, таквата сладост може да биде опасна дури и во мали количини.
“Доколку имате алергија, воопшто не треба да го јадете. Не би им препорачала да го пробате ова чоколадо за луѓе со проблеми со жолчното кесе”, вели таа.
Со мислењето на нејзината колешка се согласи и ендокринологот Вероника Савенко и ги повика пациентите со дијабетес и дебелина да се откажат од оваа чоколада. Производите кои ја сочинуваат чоколадата можат да предизвикаат дијареа и други гастроинтестинални заболувања, нагласи докторката.
„Високата содржина на масти и шеќер формира таканаречени производи за гликација, кои ги оштетуваат клетките на нашето тело. Со вишокот килограми ги имаме сите фактори на ризик: кардиоваскуларни заболувања, дијабетес тип 2, атеросклероза, наслаги во крвните садови“, резимира Савенко.