ММС

(видео)Ердоган дојде на почетокот на изградбата на автопатот меѓу Србија и БиХ

Изградбата на автопатот Белград-Сараево официјално започна на мостот над реката Сава во Сремска Рака, во присуство на, турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган, српскиот претседател Александар Вучиќ и членовите на претседателството на БиХ.
За три часа ќе се стигнува од Сараево до Белград, рече претседателот Александар Вучиќ по трилатералната средба Србија-БиХ-Турција, најавувајќи го најважниот проект пред Србија-Босна и Херцеговина, изградбата на автопатот Белград-Сараево.
Србија ја обезбеди целата потребна документација, рече српскиот претседател, додавајќи дека мостот над реката Сава ќе се гради со српски пари.
Турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган, означувајќи го почетокот на изградбата на автопатот Белград-Сараево, рече дека ова е историски момент и дека единствена цел на Турција е да го врати мирот и просперитетот на Балканот.
Автопатот Белград – Сараево е првиот автопат што директно се поврзуваат Србија и БиХ и е од големо значење за поврзување во регионот.
Патот се гради во два дела: Кузмин – Сремска Раца (граница со БиХ) – Бијелина и Пожега – Ужице – Котроман, а вредноста на работите од страната на Србија изнесува 1,05 милијарди евра, од кои приближно 220 милиони евра е вредноста на изградбата на делот Сремска Ража – Кузмин, и околу 830 милиони евра од делот Пожега-Котроман.
Вкупната должина на мостот над реката Сава кај Сремска Рача ќе биде 1.310 метри, а мостот се состои од пристапни бетонски конструкции на левиот и десниот брег на реката Сава, долга 530 и 450 метри и челична конструкција над реката долга 330 метри.
Работите на делницата Сремска Раца – Кузмин се очекува да траат две и пол години, а на делот Пожега – Котроман, за кој во моментов се подготвува проект – техничка документација, се очекува работата да започне во 2021 година.
Делницата Сремска Раца – Кузмин е долга околу 18 километри, а трасата Пожега-Ужице – Котроман е долга околу 60 километри.