Порнешните ју-републики должни 135 милијарди евра, неколкукратно повеќе од долгот на СФРЈ
ММС
Банер за Супер7

Објавено на: 10/3/19 10:22 AM

Порнешните ју-републики должни 135 милијарди евра, неколкукратно повеќе од долгот на СФРЈ

СФРЈ отиде во историјата со долг од околу 20 милијарди долари, а сега тој долг во државите што произлегоа од неа нарасна на дури 135 милијарди евра, пишува белградски „Блиц“. Додуша, мора да се каже дека од 1982 година наваму доларот ја зголеми куповната моќ за 2,67 пати, но, сепак…

Бруто-надворешниот на Словенија сега изнесувал 43,588 милијарди евра, на Хрватска – 44,564, на Србија – 27,817, на Македонија – 7,843, на Црна Гора – 7,678 и на Босна и Херцеговина 4,243 милијарди евра.

Денешното должничко салдо на сите шест држави, според „Билц“, е 135,733 милијарди евра или, пресметано според сегашниот курс, околу 148,2 милијарди евра. Таа сума била еднаква на куповната моќ на 55,9 милијарди долари во 1982 година.


Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со Услови за преземање.

Банер за Супер7