– ММС
Вести Свет

Заплови најдолгиот едреник во светот, изграден е во Сплит

Едреникот што го изгради „Бродосплит“, кој со должина од 162 метра ќе влезе во Гинисвата книга на рекорди како најдолг едреник во светот, пред три дена официјално заплови.

Бродот е широк 18,5 метри, има пет палуби и носивост од 2.000 тони. Ќе има екипаж од 150 луѓе и место за 300 патници во луксузни кабини. Бродот личи на старите едреници, опремен е луксузно со барови, ресторани, има три базени…

Во „Бродосплит“ се горди што изградиле вака убав и голем едреник, наменет за пловење по сите светски мориња, вклучувајќи ги и Арктикот и Антарктикот.

Лограње

X

Регистрација