ММС

Објавено на: 09/25/19 3:26 PM

Словенија со закон ја ограничува агенциската провизија за издавање недвижнини

Во Словенија од неодамна се применува изменетиот Закон за агенции за недвижнини, со кој се ограничува провизијата за изнајмување на недвижен имот која агенцијата ја наплатува, на максимум 4 проценти од вредноста на договорот. Исто така, заработката на агенцијата по договор не смее да биде поголема од месечната кирија или да биде помала од 150 евра.

Како што е наведено на порталот Sout East Legel Aliance (SELA), наведеното ограничување не се применува во случај договорот за закуп да е склучен од две компании, а претходно законот на сличен начин ја ограничувал само продажбата на недвижен имот.

Вториот амандман, исто така им овозможил на сите граѓани на Европската Унија, со соодветни квалификации пропишани со закон, да се занимаваат со промет на недвижнини во Словенија.

Извор: denar.mk

 


Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со Услови за преземање.