ММС

Почна со работа најголемиот кран во светот: Може да подигне 1.600 автомобили

Најголемиот кран во светот почна со работа и тоа на британската нуклерна централа. Биг Карл, како што го викаат, ќе подигнува 700 најтешки делови на првата нуклеарка во Велика Британија. Машината може да превезе дури 5.000 тони, тежина слична како на 1.600 автомобили.

Биг Карл е висок 250 метри, товарот од 5.000 тони го подигнува во радиус од 40 метри, а го движат 12 мотори и 96 поединечни тркала.