– ММС
Вести Свет

Поради застарените закони за сексуална злоупотреба, јапонски демонстранти излегоа на протести

Демонстрантите, кои се борат за правата на жените денеска шест пати протестираат на улица поради застарените закони за сексуално злоставување откако маж беше ослободен иако сексуално ја искористувал својата ќерка со години. Судот пресуди дека таткото е виновен за сексуалното злоставување на ќерката од нејзината 13 до 19-годишна возраст, а тој признал дека бил насилен кога таа му се спротивставувала. Но, тој е ослободен бидејќи законот бара од обвинителите да докажат дека имало употреба на сила, закани или дека жртвата во целост била онеспособена.

Пресудата, на која е поднесена жалба, предизвика гнев кај демонстрантите, кои денеска излегоа на улиците во повеќе јапонски градови. Тие изработија и интернет петиција со која се бара каков бил сексуален однос без согласност од сите страни да биде дефиниран како силување.

Петицијата досега ја потпишале околу 47.000 луѓе и е поднесена до Министерството за правда. Судот во најновиот случај на инцест призна дека девојчето било присилено на секс „против своја волја“. Исто така наведено дека е нејасно дали девојчето било „неспособно да се спротивстави“, па таткото е ослободен од обвинението за силување.

Јапонија во 2017 година го измени кривичниот закон за сексуални злосторства првпат во 110 години, признавајќи дека постојат и машки жртви и ја зголеми казната за силување од минималните три на пет години. Но, барањето дека жртвата мора да докаже дека не можела да се спротивстави на нападот не е изменето.

Лограње

X

Регистрација