– ММС
Забава

Италијанска болница создаде плажа за да ги забавува хоспитализираните деца

Денешните болници постојано наоѓаат нови начини за да ги развеселат своите пациенти, особено нивните најмали, со работи како домашни миленици или уметничка терапија. Една болница во Џенова одлучиле да им даде на децата во нивна нега нешто што никогаш не би очекувале „Ден на плажа“. И тие го сторија тоа „создавајќи“ своја плажа.

Ние сме на „Bright Side“ сакаме да им помагаме на децата ширум светот, затоа ја споделуваме оваа приказна за тоа како болничките работници беа во можност да направат нешто посебно за некои деца кои заслужуваат.

Институтот за педијатри на Гаслини од Џенова има Рекреативен клуб кој реши да направи нешто посебно за своите помлади пациенти и помогна во изградбата на павилјонскиот тунел до „лидо“, дел од морето отсечено како приватна област за пливање.

Именувајќи ја областа „Плажата Гаслини“, лекарите веруваат дека изложување на деца на свеж воздух и сончева светлина може да работи како дел од хелиотерапевтско или сончево лекување. Исто така, се верува дека морскиот воздух има многу здравствени придобивки: им помага на децата да ја обноват енергијата, да ги зајакнат коските, па дури и да го подобрат имунитетниот систем. Конечно, тие исто така сметаат дека давањето забава на децата може да им помогне и на нивното ментално и физичко здравје, особено помагајќи им на децата да се справат со анксиозност или депресија.

Приватната плажа е отворена од јуни до септември и е бесплатна за децата и нивните полнолетни лица, се додека добиваат дозвола од нивните лекари. На децата им се обезбедени и чадори, маси и столчиња. Покрај тоа што се забавуваат во морето, за нив се поставени и други игри, како фудбал на плажа. Не само што има телохранител, туку и децата се надгледувани и за време на нивната забава.

Во 2018 година, се верува дека околу 300 деца уживале на плажа. На другите луѓе им е дозволено да пристапат на плажа, но од нив се бара да платат такса. Ова вклучува пензионери, семејства и вработени во болницата. Во 2019 година, посетителите на плажа се зголемиле за 50% од претходната година.

Лограње

X

Регистрација