ММС

И Србите добија автопат со името Велики – Милош Велики

Имињата на патиштата, градовите и улиците во Србија и регионот се менуваат според политички околности. Можеби најбавен во Србија, вели историчарот Седа Антиќ.

Новиот пат што ги поврзува Белград и Чачак, што денеска беше пуштен во употреба, го носи името Милош Велики по српскиот принц Милош Обреновиќ. Со доградувањето, со него во иднина ќе се стигнува во Црна Гора.

-Добро е да се оддаде почит и почит што досега не му беше дадена“, рече историчарот Чедомир Антиќ за Би-Би-Си.

Сепак, тој потсети на огласот за „Кнез Милош“ во кој странец го „крши“ јазикот изговарајќи го името на брендот додека рекламира кисела вода и велеше „Кнџас Милош“.

„Никој не помисли дека странците ќе возат по тој автопат“, вели историчарот.

Граѓаните на социјалните мрежи реагираат на името.

„Борба“ за имињата во регионот

Антиќ вели дека Србија е најбавена во однос на промена на имињата на улиците, градовите и патиштата во споредба со соседите во регионот.

Автопатот што ги поврзува Добој и Бања Лука е именуван на 9 јануари, кога парламентот на Република Српска прогласи независност во 1992 година.

Македонците го преименуваа аеродромот и автопатот од „Александар Велики“ во Меѓународниот аеродром  Скопје, а автопатот во „Пријателство“ во 2018 година, заради преговори меѓу Скопје и Атина за името на државата.

Последниот дел од автопатот што ги поврзува Косово и Албанија е наречен „Ибрахим Ругова“ и беше именуван во 2013 година.

Тогашната претседателка на Косово, Атифете Јахјага, рече дека автопатот е доказ дека Косово е подготвено да даде се’ од себе за да ја поттикне соработката и да ги поврзе државите и да им овозможи на луѓето и стоките да се движат слободно.