– ММС
Вести Свет

Дали бабите и дедовците треба да наплаќаат за чувањето на своите внуци?

Дали некогаш сте помислиле дека една горда баба на внуци треба да се плати за нивното чување? Една млада мајка предизвика жестока дебата на Mumsnet, родителски форум, откако таа ја сподели својата приказна со другите корисници. Нејзините родители, всушност, бараат пари во замена за грижата за своите внуци.
Наскоро ќе се вратам на работа, со три дена во неделата. Моите родители рекоа дека ќе бидат среќни со 50 фунти (околу 55 евра) неделно. Дали сум неразумна што мислам дека ова не е вообичаено“, праша мајката на форумот.

Како што се очекуваше, ова прашање ги подели форумџиите – некои се традиционални и мислат дека бабите и дедовците треба да ги чуваат своите внуци бесплатно, додека други не гледаат ништо лошо во плаќањето за услугите за нега на нивните внуци.
„Педесет фунти не е ништо. Дарежливо од нив, ќе заштедите пари“, пишуваат корисниците, кои сметаат дека треба плати на родителите за чување на деца. „Веројатно за да ги покријат трошоците околу детето“, еден корисник ја поддржува оваа идеја. “Мислам дека само таткото на детето и јас треба бесплатно да се грижиме за нашето дете. Во ред е да плаќаат сите други”, пишува еден корисник.

Од друга страна, многу родители мислат дека бабите и дедовците треба да поминуваат слободно време со своите внуци, секогаш, пренесува Индекс.

„Не ги плаќам моите родители. Мајка ми го чуваш детето цели два дена, а сега го зема од училиште четири дена во неделата“, пишува една мајка. “Никогаш не сум сретнал некој што плаќа за тоа. Родителите на мојот пријател го чуваат неговиот син околу 50 часа неделно за ништо, што е огромна услуга”, пишува еден корисник.

Новите истражувања покажуваат дека во Велика Британија со чувањето на децата од баби и дедовци, семејствата заштедуваат дури 161 милијарди фунти. Британските деца во просек поминуваат 11,3 часа неделно со дедовците и бабите, заштедувајќи ги родителите 1.786 фунти. Според оваа анкета, околу 65% од британските баби и дедовци се грижат за своите внуци.

Лограње

X

Регистрација