– ММС
Забава

Пронајден е џиновски фосил од пингвин со големина на човек

Фосил од пингвин со големина на возрасен човек откриен е на јужниот остров на Нов Зеланд, сопштија научниците.

Џиновска морска птица „crossvallia waiparensis“  била висока околку 160 сантиметри и тешка околу 80 килограми, 40 сантиметри повиска и четири пати потешка од сегашниот царски пингвин, најголем и најтежок од родот на пингвини од Антарктикот.

Џиновскиот пингвин живеел во палеоценот, пред 66 до 56 милиони години.

Палеонтолозите минатата недела соопштиле дека на Нов Зеланд пронашле остатоци Herakla – џиновски пингвин кој живеел пред 19 милиони години.

Лограње

X

Регистрација