– ММС
Забава

Продолжете го животниот век на најсигурен начин

Таи чи е древна вештина која има свое место и во современиот свет. Одлична е за сите момци кои имаат намера толку да живеат да и самите станат древни.

Вежбањето тај чи може да го забави процесот на стареење, според новата тајванска студија.

Оние кои двапати неделно, во текот на најмалку една година, ги вежбале овие боречки вештини имале двојно поголем број на CD34 + клетки во крвта, од оние кои воопшто не вежбале.

CD34 + е маркер на одредени матични клетки кои докажано го забавуваат стареењето. Научниците веруваат дека механизмот со кој таи чи дејствува за зголемување на бројот на овие клетки, поврзан е со опуштање на крвните садови и подобрување на протокот на крв.

Извор: denar.mk

Лограње

X

Регистрација