ММС

Објавено на: 07/17/19 11:06 AM

Во светот денес има 822 милиона гладни луѓе

Бројот на гладни луѓе во светот во 2018 година бил во пораст, се неведува во извештајот на ОН. По повеќе децении постојан пад, бројот на гладните во светот повторно порасна во 2015, се неведува во извештајот под наслов „Состојба со сигурноста на храната и ухранетоста во светот во 2019 година“, објавен во седиштетото на ОН во Њујорк.

Бројот на луѓето што страдаат од глад полека нараснува и во 2018 година достигна до 821,6 милиони. Извештајот аламира и дека околу две милијарди луѓе имаат умерени или тешки нивоа на несигурност во обезбедувањето храна, што е 26,4 отсто од светската популација.


Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со Услови за преземање.