– ММС
Вести Македонија

Околу 120.000 граѓани ја презеле апликацијата „МојДДВ”, која веќе е достапна и на Apple store

Апликацијата „МојДДВ” на Управата за јавни приходи (УЈП) е достапна за преземање и од Apple store на линкот https://apps.apple.com/us/app/moj-ddv-ujp/id1472553785.

Од 1. јули кога почна мерката поврат на 15 проценти од пресметаниот ДДВ апликацијата ја користат 120.000 граѓани, соопшти денеска УЈП.

Заклучно со вчера скенирани се 1.964.811 фискални сметки, остварен е промет од 1.041.512.209 денари, а повратот од 15 проценти од пресметаниот ДДВ изнесува 16.323.077 денари.

Од Управата за јавни приходи информираат дека граѓаните кои не се во можност да ја користат апликацијата МојДДВ на своите телефони, може да ги користат услугите што ги нуди УЈП во сите свои организациски единици каде што фискалните сметки може да се скенираат на киоск апарати, баркод читачи, како и паметни телефони на кои е инсталирана апликацијата МојДДВ.

– Мерката поврат на 15 проценти поврат од пресеметаниот ДДВ кај граѓаните е од корист и за граѓаните и за државата. Управата за јавни приходи изразува задоволство од досегашната реализација на мерката и ефектите што се и во насока на намалување на сивата економија. Граѓаните инсистираат да им бидат издадени фискални сметки за производите што ги купуваат и за услугите што ги користат, а се’ почесто во Управата за јавни приходи се пријавуваат и нерегуларностите при издавањето, односно неиздавањето на фискални сметки – велат од УЈП.

Лограње

X

Регистрација