ММС

Објавено на: 07/11/19 2:18 PM

Колку се отпорни европските банки?

Минатогодишната проверка на отпорноста на банките на можни неповолни услови за бизнис не била доволно ригорозна, заклучиле во средата европските ревизори, препорачувајки дека критериумот за избор на банките да биде ризикот, а не нивна големина.

Европската агенција за банки(EBA) ја проверува отпорноста на банките за можните неповолни услови за работење од 2011 година, по должничката криза во еврозоната во 2009 година, која поттикна стравувањата дека некои земји членки нема да можат правилно да ги сервисираат нивните должнички обврски.

Во извештајот објавен во ноември минатата година заклучиле дека ситуацијата во 48 банки од 15 земји во ЕУ и Норвешка, кои заедно сочинуваат околу 70 проценти од средствата на банките се најдобри откако почнале тестовите.

Европските ревизори, сепак, во денешниот извештај заклучиле дека можните шокови скицирани во таа проверка не вклучуваат доволно сериозни системски ризици за Европската унија во целина.

“Европските банки требаше да бидат подложени на проверки кои предвидуваат сериозни финансиски шокови”, предупредил член на ревизорскиот суд и координатор на извештаите Невен Матеш.

Сценаријата вклучиле излез на Велика Британија од ЕУ без договор за идните односи и драматичен пад на економските активности и според мислењата на ревизорите биле значително поблаги од оние кои произвеле глобална финансиска криза во 2008 година.

EBA исто така премногу се потпира на координаторите во земјите членки и користела поблаги сценарија и во случаи на земји со послаби економии, приговориле ревизорите.

Тестовите, исто така, не вклучуваат одредени особено слаби банки со образложение дека не се доволно големи.

Ревизорите ја пофалиле големата количина на собрани податоци но препорачале идните проверки да опфатат повеќе земји и изборот на банки да не се темели на нивната големина туку на ризиците кои претставуваат за европскиот финансиски систем во целина.

Извор: denar.mk

 


Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со Услови за преземање.