– ММС
Вести Свет

Хрватска ќе ја тужи Србија за 700 милиони евра?

Високиот трговски суд во Сплит оваа есен треба да одлучува за побарувањето на Република Хрватска од „Југобанка“ АД Белград во стечај во износ од 700 милиони евра. Ако се потврди одлуката на понискиот суд за признавање на побарувањата, Хрватска ќе може да бара пред српските судови признавање на странска судска одлука. Загреб во таков случај би можел да бара како надоместок вредни надвижнини што ги имаше моќната банка не само во СФРЈ, туку и во Америка, пишуваат српски и хрватски месиуми.

Долгот од 700 милиони евра настанал кога Хрватска им исплатила 235 милиони евра на штедачите по воведувањето стечајна постапка за „Југобанка“, за потоа да поведе парница, побарувајќи го од главната филијала на банката во Сплит тој износ плус каматите, кои ја надминаа вредноста на основиот долг.

Лограње

X

Регистрација