– ММС
Свет

Microsoft им забрани на вработените да користат конкурентска апликација за комуникација

Microsoft не им дозволува на неговите вработени да ја користат Slack апликацијата, која е популарна во светот на бизнисот, бидејќи на едно место има информации за компанијата.

Техничкиот гигант оваа одлука ја оправдал со неизвесноста на таа апликација.

Компанија, инаку, веќе има слична апликација за работна средина која се нарекува Microsoft Teams.

“Slack Free, Slack Standard и Slack Plus верзиите не обезбедуваат неопходна контрола за заштита на интелектуалната сопственост (IP) на компанијата Microsoft. Постојните корисници на овие решенија треба да ги префрлат историјата на разговори и датотеките поврзани со Microsoft Business во Microsoft тимовите, кои нудат исти функции и интегрирани апликации Office 365, повик и состанок”, навеле во Microsoft.

Тие, исто така, наводно, им забраниле на вработените да користат Grammarly и Kaspersky Security Software, објави Business Insider.

Според GeekWire, тоа ги обесхрабрува вработените да користат Amazon Web Services, Google Docs, PagerDuty и облак верзија на GitHub.

Microsoft и Slack не одговорија веднаш на прашањето на Business Insider поради што дошло до таа ситуација.

Slack го смета Microsoft за негов главен конкурент во регулаторниот поднесок кој во април бил доставен до Комисијата за хартии од вредност, а Microsoft во неговиот последен годишен извештај го навел Slack како еден од неговите конкуренти.

Извор: denar.mk

Лограње

X

Регистрација