– ММС
Свет

10 најстабилни и 10 најнестабилни држави во светот

Во поглед на стабилноста, не се сите држави создадени подеднакво. Некои се богати, некои се сиромашни. Фондот за мир, невладина организација со седиште во САД, секоја година рангира 174 земји врз основа на тоа колку земјата е стабилна. Податоците како што се економските показатели, безбедноста, моќта на фракциите и други показатели се анализираат и споредуваат на годишно ниво. Секоја земја, врз основа на нејзините податоци, добива индексна оценка и се рангира од 1 до 174. Колку е индексот поголем, толку земјата е понестабилна. Податоците кои следат може да ве изненадат.

10 најнестабилни држави

 1. Јемен. Индекс на чувствителноста: 113,5 – БДП: 31,3 милијарди долари
  2. Сомалија. Индекс на чувствителноста: 112,3 – БДП: 7,05 милијарди долари
  3. Демократска република Конго. Индекс на чувствителноста: 110,2 – БДП: 37,6 милијарди долари
  4. Централна Африка. Индекс на чувствителноста: 108,9 – БДП:  1,95 милијарди долари
  5. Чад. Индекс на чувствителноста: 108,5 – БДП:  9,87 милијарди долари
  6. Јужен Судан. Индекс на чувствителноста: 108 – БДП: 117 милијарди долари
  7. Авганистан. Индекс на чувствителноста: 105 – БДП: 19,5 милијарди долари
  8. Зимбабве. Индекс на чувствителноста: 99,5 – БДП: 22 милијарди долари
  9. Гвинеја. Индекс на чувствителноста: 99,4 – БДП: 10,5 милијарди долари
  10. Хаити. Индекс на чувствителноста: 99,3 – БДП: 8,41 милијарди долари

10 најстабилни држави

 1. Финска. Индекс на чувствителноста: 16,9 – БДП: 252 милијарди долари
  2. Норвешка. Индекс на чувствителноста: 18 – БДП: 399 милијарди долари
  3. Швајцарија. Индекс на чувствителноста: 18,7 – БДП: 679 милијарди долари
  4. Данска. Индекс на чувствителноста: 19,5 – БДП: 330 милијарди долари
  5. Австралија. Индекс на чувствителноста: 19,7 – БДП: 1320 милијарди долари
  6. Остров. Индекс на чувствителноста: 19,8 – БДП: 24,5 милијарди долари
  7. Канада. Индекс на чувствителноста: 20 – БДП: 1650 милијарди долари
  8. Нов Зеланд. Индекс на чувствителноста: 20,1 – БДП: 204 милијарди долари
  9. Шведска. Индекс на чувствителноста: 20,3 – БДП: 536 милијарди долари
  10. Луксембург. Индекс на чувствителноста: 20,4 – БДП: 62,3 милијарди долари

Извор: denar.mk

 

Лограње

X

Регистрација