ММС

Војник на ЈНА како се предава на билборд во Словенија

Словенија наскоро ќе го прослави Националниот ден, а партијата Словенечката демократска партија (СДС), чиј лидер е поранешниот премиер Јанез Јанша, одлучи празникот да го прослави со  бизарни честитки до Словенците преку билборди, на кој војник на ЈНА е со кренати раце во знак на предавање.

Со овој потег, СДС предизвика големи реакции во јавноста, откако на социјалните мрежи беа прикажани фотографии на билбордот со текст: “25. Јуни, го честитаме на Денот на државноста. СДС

Распадот на Југославија и најавата за војна, кој ја однесе стотици илјади животи, почна со референдумот што се одржа на 23 декември 1990 година во Словенија. Крајот на гласањето донесе резултати во кои дури 95 отсто од Словенците одлучија да гласаат за независност. Овие резултати ја создадоа уставната повелба на Основниот на суверенитетот и независноста на Република Словенија на 25 јуни 1991 година, а со тоа и официјално ја призна еднострано прогласената независност на земјата.

Два дена подоцна, единиците на ЈНА беа решени и по цена на војна да не дозволат ваков епилог и распад на СФР Југославија, па на 27 јуни 1991 година настана конфликт на силите на ЈНА и новоформираната словенечката територијална одбрана, предводена од Јанез Јанша  и Игор Бачвар. Конфликтот, кој траеше десет дена, однесе повеќе од 60 животи на војници, а повредени се повеќе од 300, и на крај резултираше со повлекување на  ЈНА.

Со неколку месеци, освен, на сличен чекор се одлучија и Хрватите, кои со референдумот што се одржа на 19 мај 1991 година со 94,7 отсто од гласовите, исто така, одлучија да се отцепат од Федерацијата, но парламентот официјално ја прогласи Социјалистичка Република Хрватска 8. Октомври истата година.

После тоа имаше конфликт меѓу Србите, Хрватите и Босанците што  ескалираше се’ до конечниот заклучок на Дејтонскиот мировен договор, кој беше потпишан во Париз на 14 декември 1995 година.

Поради сето ова, , потегот на Јанез Јанша на социјалните мрежи беше карактеризиран како невнимателен и неумесен.