ММС

Сплит доби метро

Во Сплит, Хрватска, вчера почна возењето со таканареченото сплитско метро – воз што ги поврзува приградската железничка станица „Копилица“ со главната на сплитската Рива.

Возот поминува низ подземен премин изграден пред четириесетина години и таа релација треба да ја поминува за четири минути. Првото возење доцнело две минути.