– ММС
Вести Свет

Неуспешниот конкурс за работа на „Гугл“ му донела добро платена бизнис идеја

Дизајнерот Ендру Бортон сонувал да се вработи во компанијата „Гугл“. Пред 18 месеци конечно го повикале од таму на разговор.

Процесот на селекција опфатил неколку информативни разгоори и решавање на задачи. Требало исто така да измисли нов производ кој би го направил за „Гугл“. Поминал раговорот, а потоа на менаџерите им ја претставил својата идеја.

Смислил аплиакција за фитнес, која им овозможува на вежбачите да бидат сами свои тренери  така што ќе го снимаат секој момент од вежбањето, а потоа видеата да ги споделат со останатите.

Поминал 30 часа во обид да направи апликација која е толку добра за да им се допаде на „Гугл“. Деноноќно работел на својот прокет.

И кога на крајот се завршил и го предал планот – „Гугл“ му се јавиле да му соопштат дека е одбран друг кандидат. Му препорачале наредната година повторно да се пријави на конкурсот.

Во првиот момент тој бил разочаран, а потоа дошол до нова идеја: да направи свој стартап и така да ја пласира својата апликација на пазарот.

Заедно до двајца негови прјатели се здружил и започнале бизнис. Почетокот бил навистина добар.

Апликацијата се уште не е популарна, а собрала 5.000 претплатници кој се љубители на спортувањето, пет теретани и студиа, и повеќе работни клиенти.

Приказната на Бортон, во која интервјуто го претвори во сјајна бизнис идеја.

Неговата апликација официјално е пуштена во функција оваа недела.

Лограње

X

Регистрација