– ММС
Вести Култура

Награда „Лирата на Орфеј“ за поетесата Славица Гаџова Свидерска на поетскиот фестивал во Пловдив

Македонската поетеса Славица Гаџова Свидерска ја доби наградата „Лирата на Орфеј“ на поетскиот фестивал во Пловдив, овогодишната европска престолнина на културата.

Наградата „Лирата на Орфеј“ се доделува за најдобра песна прочитана на фестивалот – Лична картографија.

На фестивалот во Пловдив учествуваа и поети од САД, Израел, Шпанија, Данска, Русија, Турција, Србија и Бугарија.

Покрај наградата, за поезијата на Славица Гаџова Свидерска интерес пројавија и странски издавачи и преведувачи присутни на фестивалот.

МИА

Лограње

X

Регистрација