– ММС
Вести Свет

На денешен ден пред 35 години беа отворени ЗОИ во Сараево

На денешен ден пред 35 години беше отворена 14 Зимска Олимпијада која што се одржа во главниот град на БИХ,Сараево.

Тие кои што се саќаваат сигурно паметат како тогаш цела Југославија беше во во некоја позитивна и преубава енергија која што се поврзуваше со Олимпијадата, посебно беше во самиот град Сараево кој во тие неколку седмици беше центар на Светот во секоја можна смисла.

Многумина кои што ја паметат Олимпијадата и 35 години подоцна се сеќаваат на неколку многу битни работи кои што се поврзани со Олимпијадата и Сараево, па така се уште на сите пред очи им е сликата на преубавата церемонија на отварањето на сараевскиот стадион Кошево.

Олимпискиот оган  го запали тогаш најдобрата југословенска лизгачка Санда Дубравчиќ,а заклетва во име на сите спортисти  даде тогаш најдобриот југословенски скијач Бојан Крижај, кој поради големата возбуда не можше да ја заврши заклетвата до крај.

На оваа Олимпијада ,тогашна Југославија го освои и својот  прв медал во зимските спортови . Го освои Словенецот Јуре Франко во велеславом

Лограње

X

Регистрација