– ММС
Истражувања

Топло а евтино – како до помали сметки за греење?

Со мали промени во однесувањето и мали инвестиции во домот може да се постигнат големи заштеди.

Еден степен постудено, 5% помала сметка. Со поставување на термостат на системот кој во просторијата ќе одржува 20 наместо стандардните 23 C˚ заштедите се значителни. Ова е проста математика за заштеда при греењето. Навечер доволно е температурата да биде меѓу 15 и 17 C˚ со што би се генерирала дополнителна заштеда, а наутро за кратко време системот за греење би ги постигнал потребните 20 C˚.

Исто така може да се заштеди и со тоа што различни простории ќе бидат различно загреани. Препорачани температури во зависност од намената на просторијата се: ходник 16-18 C˚, спална 17-18 C˚, кујна 18-22 C˚, работна соба 18-22 C˚, дневна соба 20-23 C˚, купатило 20-24 C˚.

Ако се постави термостатскиот вентил сметките сметките може да се намалат и до 20%, Тој автоматски ја регулира температурата во секоја соба каде што се наоѓа, а заштедата се реализира со тоа што сам ја регулира температурата која што му е зададена.

Целиот декст можете да го прочитате на Денар.мк

Лограње

X

Регистрација