Оваа пита од лиснато тесто е и вкусна и декоративна.
Состојки:
Тесто:
- 150 грама брашно
- 150 грама маргарин
- ладна вода
- сол
Фил:
- 400-500 грама карфиол
- 3 јајца
- 100 грама рендано сирење
- 50 грама гриз
- 200 мл павлака
- 100 грама моркови
- 1 лажица листови магдонос
- сол
- бибер
Подготовка:
Подготовка на лиснато тесто: издробете го маргаринот со брашното, додадете малку сол. Додадете малку ладна вода за да можеме да го замесиме тестото. Завиткајте го тестото во пластична фолија и оставете го во фрижидер додека го подготвуваме карфиолот и филот. Секако, можеме да користиме и лиснато тесто од продавница, во тој случај времето на подготовка е значително намалено. Поделете го карфиолот на цветчиња и гответе го во солена вода околу 10 минути. Додадете неколку капки сок од лимон во водата. Изматете ги јајцата и павлаката со жица за матење, зачинете со сол, бибер и додадете гриз, рендано сирење, рендан морков и сецкан магдонос. Измешајте сè заедно. Развлечете го тестото и поставете го дното и страните на тава за печење со дијаметар од 28 см. Исцедете го сварениот карфиол и рамномерно распоредете го врз тестото. Прелијте го подготвениот фил врз карфиолот. Повлечете ги малку рабовите на тестото и превиткајте го врз филот како што е прикажано на сликата. Печете на 190° додека рабовите на тестото не почнат да поруменат.
Исечете и јадете топло, но има одличен вкус и ладно.