Според списанието „Феникс“, најскапиот сладолед во светот се вика Byakuya, што на јапонски значи Бела ноќ. Зад тоа име стои луксузен сладолед од јапонската компанија ОМЕР Лтд., кој влезе во Гинисовата книга на рекорди на 25 март 2023 година како официјално најскап сладолед на планетата. Една порција чини неверојатни 880.000 јапонски јени, што според девизниот курс од јули 2025 година е околу 5.127 евра. Во свет каде што инфлацијата ги зголемува цените на основните производи секој ден, оваа бројка изгледа речиси нереална – но токму тоа е поентата.
Рецептот за оваа ексклузивна креација на сладолед бил развиван година и пол, а го дизајнирал Тадајоши Јамада, готвач познат по својата фузија на француска и јапонска кујна. Секоја компонента е внимателно одбрана – и сите се исклучително ретки и скапи:
Бел тартуф од Алба (Италија) – една од најретките состојки во светот на гастрономијата
Пармезан Реџано – автентично пармезан сирење од Италија
Саке касу – ферментирана оризова паста, нуспроизвод од производството на саке
Јадливи златни листови – за визуелен луксуз
Масло од бел тартуф – се додава непосредно пред консумирање
Byakuya не е само сладолед – тоа е ритуал. Се служи во чаши со специјално дизајнирани лажици, рачно изработени од Казариканагу Такеучи од Кјото – работилница позната по изработка на декорации за јапонски храмови. Пред да го пробате, сладоледот мора да се „разбуди“: прво се прелива со масло од тартуфи и нежно се промешува. Ако е сè уште премногу тврд, треба да се остави на собна температура неколку минути – или, како што предлагаат производителите, кратко да се загрее во микробранова печка. Byakuya не се продава во продавници или слаткарници – достапен е само преку онлајн нарачки и во ограничени количини. Целта на производителот не е само да шокира со цената, туку да ја промовира комбинацијата од јапонска традиција, висока кујна и луксуз.