– ММС
Вести Истражувања

Алкохол – колку тежи пазарот и што најмногу се пие во Македонија?

Во сезоната на празници драстично расте потрошувачката на алкохол. Кој е најпопуларен пијалак во земјава? Пиво, вино или ракија – што претпочитаат Македонците? Различните институции даваат различни одговори на ова прашање.

Според податоците од Државниот завод за статистика (ДЗС) број еден алкохолен пијалак е пивото. Анализата за потрошувачката на домаќинствата покажува дека во просек секој возрасен граѓанин во годината пие по 12.5 литри пиво, 1.8 литри вино и 0.65 литри жестоки пијалаци. Сепак, овие податоци веројатно се значително далеку од реалната состојба бидејќи не ги земаат предвид домашно произведените вино и ракија.

Денар

Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со нејзините Услови за користење.

Лограње

X

Регистрација