Меланија Трамп има активни профили на социјалните мрежи, кои повторно добија внимание откако Доналд Трамп беше реизбран за претседател. Еден детал од нејзината Фејсбук страница предизвика огромна дискусија, благодарение на – крофните.
Фотографија од 2013 година покажува чинија со крофни посипани со шеќер во прав, со натпис „Неделен бранч“. Оваа сцена покажува дека дури и Меланија, позната по својата строга диета, понекогаш се препушта на омилените традиционални задоволства.
Фотографијата од крофните предизвика бурни коментари од целиот свет. Додека луѓето од Балканот веднаш го препознаа овој специјалитет, многу странци се прашуваа што се крофни и како се прават.
Коментарите од типот „Изгледаат вкусно!“ и „Ова мора да е некој вид словенечки деликатес“ ја преплавија објавата. Придружниците од поранешните југословенски републики ги објаснуваат разликите – Далматинците ги нарекуваат фритулести, во Словенија се познати како мише, во Србија се уштипци, а во Македонија крофни.
Дали чинијата на сликата е дело на нејзините раце останува непознато, но јасно е дека едноставен специјалитет од овие региони успеа да го привлече вниманието на светската публика.
Меланија Трамп, и покрај луксузот и гламурот што го придружува нејзиниот живот, повремено не потсетува на нејзините корени. Фотографијата од крофната не само што предизвика носталгија кај луѓето од Балканот, туку ја покажа и нејзината поврзаност со традицијата.
Оваа мала, но интересна епизода открива дека, иако далеку од нејзината родна земја, Меланија носи дел од своето минато со себе – дури и во Белата куќа.
Рецепт за крофни
1 јајце;
14 лажици брашно (обично);
1 чаша јогурт;
Малку сол и малку шеќер;
½ кесичка прашок за пециво;
Подготовка:
Скршете едно јајце и добро изматете го. Додадете го јогуртот, шеќерот и прстофат сол, а потоа прелијте ги брашното и прашокот за печиво додека смесата не се изедначи. Тестото може да одмори 10-15 минути, но не е потребно. Истурете масло во тава и добро загрејте го. Натопете една лажица во масло, а потоа извадете од смесата и ставете ја во тавата. Пржете ги крофните додека не поруменат од двете страни (околу 10 минути). Извадете ги на хартиени крпи за да се впие вишокот масло. Послужете ги крофните изладени со јогурт, кисело млеко, џем или посипани со шеќер во прав.
Извор: курир.рс