Дубаи со чоколадо привлече големо внимание, а за оваа појава за N1 проговори и познатиот слаткар од Босна, Дамир Рожајац.
На почетокот Рожајац ја објаснува хранливата вредност на овој десерт.
„Треба да знаеме колкав е уделот на тоа чоколадо. Има висока содржина на оксиданти, добар извор на влакна и е богат со витамини и минерали“, рече тој.
Клучот, вели тој, е темното чоколадо.
@mariavehera257 @fixdessertchocolatier WOW, JUST WOW!!! Can’t explain how good these are! When a chocolate, a dessert and a piece of art meet this is what you get! 🍫 "Can't Get Knafeh of it," "Mind Your Own Busicoff," and "Crazy Over Caramel." Order on Instagram Chatfood or Deliveroo and let me know what’s your FIX? Instagram : fixdessertchocolatier #asmr #foodsounds #dubai #dubaidessert ♬ оригинальный звук – mariavehera257
„Тие не можат да згрешат со ниту едно темно чоколадо. Фокусот е на темно чоколадо и дека има многу какао во структурата, алкализирано какао кое има многу какао масти, а потоа не можам да згрешам. Основен рецепт е 400 грама чоколадо, 30 грама путер, 150 грама кадаиф и 200 грама крем од фстаци“, објасни Рожајац.
Рожајац вели дека всушност сè започнало од „Fix Dessert Chocolatier“ во Дубаи и дека виралноста на овој деликатес доаѓа од „Tik-Tok“ и „Maria Vehera“.
На крајот, Рожајац даде совет како да направите други верзии на чоколадо дома.
„Било што да земете од овој рецепт и ќе ги измешате овие структури, кадаиф, чоколадо, нема да погрешите и ќе добиете торта од Дубаи, односно чоколадо“, рече тој.
Со оглед на тоа што во моментов цената на чоколадото на домашниот пазар енормно е зголемена, ова слатко всушност не е евтино, плус ако на тоа се додадат и цените на другите две состојки, за него ќе треба да потрошите малку повеќе пари.