Велигден се ближи, а сите знаат дека јајцата се еден од симболите на тој празник. Домаќинките често сакаат да се покажат и да користат различни препарати и техники на сликање. Исто така, покрај убавиот изглед, важно е да бидете информирани како да сварите јајцата за да не пукнат.
Проверка на свежината на јајцата
Се советува да ја проверите свежината на јајцата со едноставен трик – ставање на јајцата во сад со вода. Ако јајцето потоне, тоа укажува на неговата свежина, додека лебдењето покажува дека јајцето е старо.
Обрнете внимание на температурата
Ненадејната промена на температурата може да предизвика пукање на лушпата при готвењето на јајцата. Се препорачува јајцата да се извадат од фрижидер неколку часа пред готвењето за да се прилагодат на собна температура, а со тоа да се намали ризикот од пукање на лушпата.
Правилно поставување на јајцата
Важно е јајцата да имаат доволно простор при готвењето, за да не се судираат и да се избегне пукање на лушпата. Исто така, треба да се внимава на температурата на водата за време на готвењето, за да се избегне ненадејно префрлање на јајцата од топла во ладна вода.
Додавање оцет и сол во водата
За да не пукаат лушпите од јајцата, многу домаќинки при готвењето додаваат малку сол и оцет во водата. Овие состојки помагаат лушпата да остане недопрена, а доколку пукне, спречуваат течење на белката.