ММС
Банер за Супер7

Објавено на: 05/26/22 2:05 PM

Слатко и солено, се е вкусно – Недела на турска кујна, промоција на кулинарско наследство

Турција е подготвена да ја започне неделата на турската кујна! Водечката туристичка дестинација во светот ќе ја претстави турската кујна со фокус на нејзините здрави, креативни, waste free и одржливи карактеристики на светот во серија настани што ќе се одржат од 21 до 27 мај.

Со цел да се прикаже кулинарското наследство на Турција пред широк спектар на публика, Неделата на турската кујна ќе содржи презентации од водечките готвачи во земјата и менија создадени специјално за настанот, поканувајќи ги гостите да ги искусат сите турски кујни што ги нудат.

Турција ја слави неделата на турската кујна. Светски познатиот центар на вековните вкусни вкусови ќе го претстави своето кулинарско наследство на настанот, кој се одржува за прв пат оваа година од 21 до 27 мај. Планирано да биде годишен настан кој се движи напред, Неделата на турската кујна ќе ги прикаже вкусните јадења на Турција со сите нивни оригинални квалитети и уникатни карактеристики.

 

За време на Неделата на турската кујна, на посетителите ширум светот ќе им бидат понудени турски јадења подготвени со креативни презентации од успешни турски готвачи. Вкусни менија создадени специјално за настанот ќе ги чекаат посетителите во рестораните, подготвени да презентираат вкусови што го одразуваат вековното знаење и културно наследство.

Иако е позната по традиционалните рецепти обликувани од длабоко вкоренетата историја на Анадолија, турската кујна денес се истакнува како светска кујна со потенцијал да одговори на сите трендови на јадење. Турските рецепти го користат секој елемент од производот без отпад, одразувајќи ја еколошки и фундаментално одржлива традиција на вкус. Меѓу турските менија понудени во наградуваните ресторани, вегетаријанците и веганските посетители можат да најдат безброј опции бидејќи турската кујна е позната по своите јадења од растително потекло варени со маслиново масло со врвен квалитет.

Онлајн гастрономски водич за спектакуларната кујна на Турција

Во рамките на промотивните работи за претставување на турската кујна во светот, Турција го лансираше Turkishcuisineeeek.com, сеопфатен онлајн водич посветен на кулинарското наследство на гастрономскиот туристички центар.

Дизајниран да понуди вовед во светот на вкусните турски вкусови, онлајн водичот содржи оригинални рецепти, видеа за готвење од наградувани и успешни готвачи и информативни написи од академици и диететичари. Достапно на турски и англиски јазик, Turkishcuisineweek.com ќе пренесе огромна културна и кулинарска акумулација до денес и ќе запознае широк спектар на публика со сè што нуди турската кујна.

Прославување на наследството на Турција: „Турска кујна со безвременски рецепти“

Ветувајќи незаборавно гастрономско искуство на трпезата за појадок, на раздвижената улица и во таверна или луксузен ресторан, турската кујна нуди богатство што остава трага не само на минатото и традицијата, туку и на иднината. Прославувајќи го ова изобилство и разновидност со „Неделата на турската кујна“, што се одржува од 21 до 27 мај, кулинарските достигнувања на Турција се запишани во книгата „Турска кујна со безвременски рецепти“. Привлекувајќи внимание на техниките за здраво складирање и готвење на турската кујна, оваа специјална книга ги претставува без отпад, еколошките и одржливите аспекти на турската кујна со елементите што ја прават исклучителна.

Поседувајќи една од најдлабоко вкоренетите кујни во светот со своите уникатни вкусови, Турција исто така се прославува со своите градови наведени во мрежата на креативни градови на УНЕСКО. Градовите Газиантеп, Хатај и Афионкарахисар беа вклучени во мрежата на креативни градови на УНЕСКО во областа на гастрономијата во 2015, 2017 и 2019 годин. Локализираното богатство на овие градови, како и на другите во Турција, е извор на фасцинација, со единството на милениуми на цивилизации, различни култури и начин на живот рефлектирано во кујните.

Турција: Глобална дестинација за вкусна авантура

Изградена на темелите на илјадници години култури и цивилизации, Турција е една од најдобрите глобални дестинации за многу посебна и многу вкусна авантура.

Турскиот појадок, со бројни јадења придружени со миризлив турски чај послужен во чаши во облик на лале, е главен дел од турското јадење и е оправдано познат низ целиот свет, додека широк спектар на вкусна улична храна, почнувајќи од симит, сендвичи од риба (balık ekmek), полнети школки до донер, кумпир (печени компири) и кокореч се важен дел од секојдневниот живот.

Маслиновото масло игра витална улога во турската кулинарска традиција бидејќи повеќето зеленчуци во турските кујни се готват со маслиново масло – со што се зачувува нивната хранлива вредност. Модар патлиџан, заштитен знак на турската кујна, кој влезе во отоманската кујна во шеснаесеттиот век, се појавува во многу рецепти во земјата, вклучувајќи мезе варени со маслиново масло, главни јадења и обилни чорби.

Турција е исто така дом на воспоставена традиција на производство на вино, која произлегува од нејзините плодни земји.

Важен центар за органско производство на вино во Турција, Урла им нуди на своите посетители органски наградувани вина направени од грозје кои имаат историја на одгледување стара шест илјади години.

Истакнувајќи се меѓу гастро-градовите во Турција, Истанбул е вистински кулинарски центар во кој се наоѓаат најдобрите примери на светската кујна. Истанбул неодамна беше прогласен за 38-ма меѓународна дестинација на водечката светска организација за рејтинг на ресторани, Мишелин. Изборот на првите ресторани во Истанбул направен од независни инспектори на Мишелин кои вршат доверливи и ненајавени посети на ресторани ќе биде објавен на церемонијата организирана од Мишелин на 11 октомври 2022 година.

Извор и фото: Турска амбасада

 


Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со Услови за преземање.

Банер за Супер7
1x1