ММС
Банер за Супер7

Објавено на: 05/24/22 6:00 PM

Плаќал алиментација 14 години за дете кое не е негово, се додека селаните не му ги отвориле очите

С.Б. од Вараждин 14 години бил убеден дека е татко на момчето за кое плаќал и алиментација.

Но, кога дознал дека момчето не е негово, поднел тужба против поранешната партнерка, синот и неговиот вистински биолошки татко, барајќи да му ги вратат парите. Делумно му успеало, па биолошкиот татко на момчето, според пресудата на Општинскиот суд во Вараждин, треба да му плати 4.500 евра.

Судот го одбил делот од тужбата поврзан со бившата партнерка и момчето за кое мислел дека е негов син, па сега ќе треба да им надоместат 4.200 евра судски трошоци.

Необичната приказна започнала во 2003 година кога се запознале и се заљубиле. Се дружеле три до четири месеци. Кога останала бремена, го уверила дека била единствено со него. Во декември 2004 година, тој го признал татковството и, според спогодбата меѓу него и неговата поранешна партнерка пред Центарот за социјални работи, се обврзал да плаќа 80 евра месечно за издршка на момчето. Оваа сума беше зголемена во 2012 година. А потоа во 2016 година во селото почнале да кружат приказни дека момчето не е негово, па С.Б. предложил да се направи тест за татковство. Дури и кога било откриено дека тој не е биолошкиот татко, таа го уверила дека тоа не е вистина и дека тестот е секако несигурен.

Но, таа подоцна признала дека спиејќи со други му „вратила“ дека ја изневерил, но сепак инсистирала дека, според нејзината пресметка, тој му е татко. Ова траеше додека во Општинскиот суд во Вараждин во 2018 година не беше законски утврдено дека С.Б., сепак, не е татко на момчето. Дотогаш тој платил алиментација од околу 16.300 евра. Тој во тужбата навел дека поранешната партнерка го навела да признае татковство со невистинити наводи и дека го „држела во заблуда“ цели 14 години, а рекол дека нема причина да се сомнева бидејќи имал интимна врска со неа во моментот на зачнувањето на момчето.

Тој не знаел дека таа имала интимни односи со други луѓе во исто време. Во тужбата тој побарал неговиот син да му ја врати сумата од 4.500 евра за периодот од август 2004 до декември 2013 година, а сите тројца заедно да му платат уште 6.500 евра за периодот од јануари 2014 до јули 2018 година.

Мајката и синот се спротивставиле на тужбата со која се истакнува приговорот за пропуштена пасивна легитимност. Сметаат дека од вистинскиот татко треба да се надомести С.Б.

Но, и вистинскиот татко ја оспорил тужбата со образложение дека не знаел дека е татко на момчето. Тој се пожалил дека С.Б., со своето признание за татковство, всушност го спречил да дознае дека тој е таткото.

Извор: vecernji.hr


Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со Услови за преземање.

Банер за Супер7
1x1