ММС
Банер за Супер7

Објавено на: 03/11/22 11:10 PM

Ќе снема кислород и ќе згасне животот на Земјата – Научниците пресметале кога ќе се случи тоа

Науката одамна знае дека животот на Земјата во одреден момент ќе згасне, покрај тоа што и Сонцето, кое ги организира планетите околу него, е предодредено да умре, како и секоја ѕвезда во универзумот.

Група научници објавија студија во списанието Nature Geoscience заснована на експериментални биогеохемиски и климатски модели за да ја проценат атмосферата на Земјата и нејзиното богатство со кислород, што, меѓу другите фактори, го овозможува животот на нашата планета.
Таканаречената деоксигенација, истакнаа експертите, е неизбежна поради зголемувањето на сончевиот флукс. Покрај тоа, тие процениле дека на Земјата ќе има кислород уште 1.000 милиони години и дека ќе се одржуваат условите за живот.

– Нашите резултати покажуваат дека планетарниот циклус на карбонат-силикат ќе има тенденција да доведе до биосфери со ограничен терминален јаглерод диоксид и брза атмосферска деоксигенација – пишуваат тие.

За да добиеме идеја за тоа колку време останува од кислородот на Земјата, да земеме во предвид дека палеозојската ера започнала пред околу 541 милион години и траела повеќе од 290 милиони години.
Во таа фаза од историјата на планетата, се формираше суперконтинентот Пангеа, каде што се размножија животинскиот свет во морињата, првите водоземци и риби со тврди школки, првите животни кои дишат воздух, големите шумски папрати, првите влекачи и првите летечки инсекти.

Во човечката историја, 1.000 милиони години се многу во споредба со 500.000 години помеѓу денешниот ден и времето кога е постигнато припитомување на огнот, а уште повеќе во споредба со почетокот на пишувањето околу 4.000 години п.н.е.

Извор:srbijadanas.com

 


Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со Услови за преземање.

Банер за Супер7
1x1