ММС
Банер за Супер7

Објавено на: 01/4/22 9:39 PM

Препознајте ги лажговците на шест начини, препорачуваат психолозите

Можеби е шокантен факт, но според „Psychology Today“, дури 80 отсто од лагите остануваат неоткриени. Сепак, иако голем број луѓе излегуваат од ситуација со лаги, повеќето лаги може да се забележат ако знаете да читате знаци. Еве неколку техники за да се утврди дали некој ја кажува вистината или не.

Започнете со поставување неутрални прашања

Со поставување на основни, незаканувачки прашања, можете да ја набљудувате основната линија на комуникација карактеристична за таа личност. Прашајте ги за времето, нивните планови за викендот или нешто што би предизвикало нормален, пријатен одговор.

Кога ќе одговорат, набљудувајте го нивниот говор на телото и движењата на очите – сакате да знаете како се однесуваат кога ја кажуваат вистината. Дали го менуваат својот став? Дали гледаат во една или друга насока? Или те гледаат во очи? Погрижете се да поставите доволно прашања за да имате добар примерок.

Најдете фокусна точка

Откако ќе се преселите од неутрална територија во „зоната на лагата“, треба да можете да забележите промена во говорот на телото, изразите на лицето, движењата на очите и структурата на реченицата. Секој ќе дава различни потсвесни навестувања кога лаже, па затоа е важно да се набљудува нормалната основна линија на комуникација пред да влезете во зоната на лаги.

Внимавајте на говорот на телото

Лажговците често ги влечат своите тела навнатре кога лажат за да се чувствуваат помали и помалку забележливи. Многу луѓе ќе почнат да се виткаат и понекогаш ќе ги кријат рацете за потсвесно да ги сокријат немирните прсти. Може да забележите и кревање раменици.

Набљудувајте ги микроизразите на лицето

Луѓето често кажуваат лаги во изразите на лицето, но некои од овие изрази на лицето се суптилни и тешко се забележуваат. Некои луѓе ќе го променат својот тен во поблага розова нијанса, други малку ќе ги рашират ноздрите, ќе ги гризат усните, ќе се потат лесно или ќе трепнат брзо. Секоја од овие промени во изразот на лицето означува зголемување на активноста на мозокот кога започнува лажењето.

Слушајте го тонот, ритамот на говорот и структурата на речениците

Кога некој лаже, често ќе го менува тонот и ритамот на својот говор. Може да почне да зборува побрзо или побавно, со повисок или понизок тон. Речениците што ги користи често стануваат посложени бидејќи мозокот е преоптоварен за да биде во тек со приказната.

Зголемете ја претпазливоста кога ќе престанат да зборуваат за себе

Луѓето кои лажат, исто така, понекогаш ќе почнат да се отстрануваат од нивната приказна и ќе почнат да се фокусираат на други луѓе. Ќе слушнете помалку заменки во прво лице еднина, бидејќи лажговците психолошки се обидуваат да се оградат од лагите што ги прават, пишува „Psychology Today“.

Извор: Индекс.хр

Фото: Shutterstock


Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со Услови за преземање.

Банер за Супер7
1x1