ММС
Банер за Супер7

Објавено на: 11/19/21 11:04 AM

Светски ден на тоалетот: 4,2 милијарди луѓе во светот немаат безбедни санитарни услови, 2 милијарди пијат вода загадена со измет

Генералното собрание на Обединетите нации во 2013 година го прогласи 19 ноември Светскиот ден на тоалетот, со цел да се сврти вниманието на светот кон нехигиенските услови во кои живеат луѓето ширум планетата.
Тоа не е за прв пат, всушност, Светскиот ден на тоалетот беше претходно неофицијално востановен од Светската организација за тоалет, која е невладина организација со седиште во Сингапур, уште во 2001 година.
Светскиот ден на тоалетот ја подига свеста на 4,2 милијарди луѓе, повеќе од половина од светското население, кои живеат без пристап до безбедни санитарни услови. Станува збор за преземање активности за решавање на глобалната санитарна криза и постигнување на една од целите на одржливиот развој, која налага водата и санитарните услови да бидат достапни за сите до 2030 година.
Поразителните податоци на Обединетите нации покажуваат дека досега преземените чекори не се доволни, особено со растечкото негативно влијание на климатските промени. Според нивните податоци, до 2050 година дури 5,7 милијарди луѓе годишно би можеле да живеат во области каде што водата за пиење е дефицитарна најмалку еден месец во текот на годината.
Нехигиенските услови претставуваат голема опасност за здравјето на луѓето ширум светот, а оние кои се изложени на овие состојби се исто така поподложни на многу инфекции, кожни болести, вируси и бактерии.
Најмалку две милијарди луѓе во светот користат извор на вода за пиење што е загадена со измет. Податоците на Светската здравствена организација покажуваат дека околу 297.000 деца на возраст под пет години годишно умираат од дијареа поради лоша хигиена, лоши санитарни услови или неисправни пиење вода. Тоа се околу 800 деца дневно кои го губат животот поради нехигиенските услови на кои се изложени.
Целта на Светскиот ден на тоалетот е да се укаже на ваквите проблеми, но и да се потсети на човештвото дека треба да почне и да дејствува за да се намалат овие бројки.
Речиси половина од училиштата во светот немаат просторија за миење раце со сапун и вода. Гледајќи на светско ниво, а особено на земјите каде што школувањето не е задолжително, може да се заклучи дека хигиенските услови во училиштата позитивно влијаат на одлуката на родителите да го запишат своето дете на училиште.
Истражувањето на УНИЦЕФ и Светската здравствена организација покажува дека онаму каде што децата имаат пристап до производи за хигиена на рацете, значително поголем број деца посетуваат училиште. Ова особено важи за девојчињата, а многу од нив го пропуштаат образованието само поради недостиг на чист и безбеден тоалет.
Кога ќе се земат предвид трошоците за набавка на хигиенски материјали и опремување на тоалети, а од друга страна медицинските трошоци во текот на животот во нехигиенски услови, многу поисплатливо е долгорочно да се инвестира во санација на тоалетите. За секој долар вложен во основни санитарни услови, повратот е 2,5 долари. И во случај на основна санитација во руралните области, секој долар во просек враќа повеќе од 5 американски долари заштедени медицински трошоци и зголемена продуктивност, според студијата спроведена од Гај Хатон и соработниците, под името „Глобална анализа на трошоците и ползата од интервенција во водоснабдувањето и санитариите“.

Извор: Danas.rs


Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со Услови за преземање.

Банер за Супер7
1x1