ММС
Банер за Супер7

Објавено на: 11/16/21 5:41 PM

Во последните 40 години исчезнале 600 милиони птици, само 237 милиони врапчиња

За 40 години во Европа исчезнале 600 милиони диви птици, од кои 237 милиони се домашни врапчиња, покажува новата студија за гнездење птици во ЕУ, објави денеска Друштвото за заштита и проучување на птиците на Србија.

Како што се наведува, секоја шеста птица од гнездата во Европската унија исчезнала за 40 години.

Во истражувањето, научниците кои сочинуваат меѓународен тим соработници од Британското кралско друштво за заштита на птиците (RSPB), „BirdLife International“ и Чешкото орнитолошко друштво анализирале податоци за 378 од 455 видови птици кои гнездат во земјите на Европската унија.

Авторите проценуваат севкупен пад на популацијата меѓу 17 и 19 проценти, загуба од 560 до 620 милиони птици.

Се наведува дека во реалноста биле изгубени дури 900 милиони единки, што е намалено со зголемување на популацијата на одредени видови од околу 340 милиони единки.

Студијата е составена врз основа на податоците од Европската листа на обични птици, како и податоците од редовните извештаи на земјите-членки во согласност со Директивата на ЕУ за птици.

Од 1980 година, исчезната е половина од вкупната популација на некогашното сеприсутно куќно врапче, а полското врапче изгубило околу 30 милиони единки.

Се вели дека и двата вида биле погодени од промените во земјоделските политики, а бројот на домашни врапчиња е намален и во урбаните средини.

Повеќето птици исчезнаа во земјоделските површини, односно во живеалиштата на пасиштата.

Тој посочува дека голем дел од овој пад на бројот на птици има во Европа во 1980-тите и 1990-тите години, додека стапката на опаѓање е поповолна во претходната деценија и напоменува дека тоа е резултат на неколку закони на ЕУ за птици.

Научниот соработник на RSPB и главен автор на студијата, Фиона Барнс, рече дека студијата е повик за будење за многу реална закана од исчезнување и „Тивка пролет“.

– Целосно го поддржуваме создавањето силен договор кој ќе го стави зачувувањето пред и во центарот на сите глобални планови – посочи таа.

Привремениот раководител на секторот за заштита од BirdLife Europe, Ана Станева, оцени дека извештајот гласно и јасно покажува дека природата алармира.

„Иако заштитата на птиците кои се веќе ретки или загрозени резултираше со некои успешни опоравувања, се чини дека тоа не е доволно за да се одржат популациите на видовите што ги сметаме за многубројни“, рече таа.

Извор: Новости.рс


Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со Услови за преземање.

Банер за Супер7
1x1