ММС
Банер за Супер7

Објавено на: 10/19/21 9:14 AM

Цивилната гарда на Шпанија заплени 135.000 растенија марихуана на плантажа голема колку неколку фудбалски игралишта

Три лица се уапсени, а уште шест се под истрага за злосторства против јавното здравје, кои припаѓаат на криминална група. Тие организирале одгледување на лажен индустриски коноп на фарма од 12 хектари во градот Хуерта де Валдекарабано, во Толедо. Цивилната гарда открила 135.000 растенија марихуана од фарма наводно посветена на макро плантажа на легален коноп, што е најголемото запленување извршено за време на полициска акција во Европа.
На 16 септември, Цивилната гарда изврши преглед на плантажата, со цел да ја провери нејзината правна состојба и да спречи трговијата и производството на дрога. Во оваа инспекција, агентите зеле примерок од растенија за да проверат дали го надминува максималниот правен индекс на психоактивната компонента на овој наводен канабис. Резултатот покажа дека овие растенија се всушност канабис сатива, кој е генетски модифициран за да ги асимилира со индустриски коноп и да има легален изглед.
Продолжувајќи ја истрагата, на 26 септември, Цивилната гарда на аеродромот Адолфо Суарез Мадрид-Барахас интервенираше при увоз на 112 килограми пупки марихуана, кои беа декларирани како растенија, без да се прецизира кој вид, чиј примач е одговорната компанија плантажата.
Агентите повторно извршија втора проверка на 6 октомври, каде што целосно запленија 135.000 растенија марихуана и ги уапсија главните сторители на настанот. Покрај тоа, во некои магацини во близина на плантажата, кои одговорната компанија ги користеше како сушара, 30 тони култури од остатокот од плантажата од претходната година и 3.720 килограми беа пронајдени подготвени за дистрибуција.
Фармата на која се наоѓала оваа макро-плантажа зафаќала површина од 12 хектари, со постојан надзор 24 часа на ден. Во близина имало два магацина со материјал за претворање на затворени култури од марихуана, како и простор за сушење со затворен систем на безбедносни и надзорни камери.
Исто така, во оваа последна инспекција, агентите забележале дека вработените кои биле во споменатото одгледување, биле претежно странци со нерегулиран престој во Шпанија, без договор за вработување, а куќата обезбедена од компанијата немала минимални услови за живот.

Ивор: kurir.rs


Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со Услови за преземање.

Банер за Супер7
1x1