ММС
Банер за Супер7

Објавено на: 10/18/21 10:41 AM

„Евростат“: Во Шведска и во Финска има најголем број несреќи на работа

Во 2020 година 2,4 проценти од вработените во ЕУ пријавиле најмалку една несреќа на работа во претходните 12 месеци, што е сепак намалување во споредба со претходниот период. Најголем број повреди имало кај занаетчии, работници во погоните, монтери и квалификувани работници во земјоделството и рибарството, каде што во просек се повредени најмалку тројца на секои 100, објави „Евростат“.
Од оваа група на занимања, најголем број несреќи имало во Финска, 19 на 100, потоа Шведска, 12 на 100 и Луксембург 10 проценти. Спротивно на нив, во Летонија, Хрватска, Романија, Унгарија и Литванија, помалку од двајца работници на 100 се повредиле во најризичните занимања.
„Евростат“ наведува дека 13 од 100 европски работници се жалат дека нивните секојдневни работни активности предизвикуваат постојан замор и болки, проследени со проблеми од силна визуелна концентрација (10 проценти), оптоварувања (9,1 проценти) и повторувачки движења на рацете (8,7 проценти) Податоците, исто така, покажаа дека речиси секое друго вработено лице на возраст од 15 до 64 години се соочува со фактори на ризик кои ја нарушуваат менталната благосостојба.
Во 11 земји-членки на ЕУ од 27, процентот на луѓе кои пријавуваат ментални ризици на работа надмина 50 отсто.
Шведска (76,4 проценти), Грција (69,1 проценти) и Луксембург (67,4 проценти) имаат најмногу жалби на вработени, Хрватска има помалку од 40 проценти од такви поплаки, главно од жени, додека Чешка (33,8 проценти), Литванија (26,7 проценти) ) и Германија (25,8 проценти) имаат најмало учество.
Временскиот притисок или преоптоварувањето со работа беа најчесто споменувани фактори на ризик за ментална благосостојба на работа, пријавени од речиси петтина (точно 19,5 проценти) вработен во ЕУ. Справување со тешки клиенти, пациенти, студенти, како и несигурноста во работата беа вториот и третиот најчест фактор на ризик за ментална благосостојба. Овие фактори се наведени од 10,4 проценти и 6,1 проценти од луѓето.

Извор: index.hr


Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со Услови за преземање.

Банер за Супер7
1x1