ММС

Објавено на: 10/14/21 1:49 PM

Пачира или дрвото на парите – Цвеќето на годината кое има статус магнет за среќа

Кога љубителите на растенијата почнаа да прават списоци на растенија што би можеле да бидат хит во 2020 година кон крајот на минатата година, се издвои пачира, или дрвото на пари, растение за кое се верува дека носи среќа за лицето што го одгледува.

Тоа е растение кое е исто така популарно во светот на Фенг Шуи бидејќи се верува дека создава позитивна енергија во просторот во кој се наоѓа. Покрај тоа, нејзините испреплетени гранки и шарени зелени лисја се глетка што секогаш е убаво да се види, без оглед на тоа дали верувате или не во овие и слични моќи на растенијата.

Дрвото на пари (Pachira aquatica) е растение кое потекнува од Централна и Јужна Америка. Во секое природно живеалиште може да порасне до 18 метри, но она што го растете во куќата обично расте помеѓу половина и 2 и пол метри во височина.

За ова растение, кое има статус на магнет за среќа, лесно е за одржување. Потребна е индиректна светлина и ретко наводнување.

Ставете го растението во близина на добро осветлен прозорец, но не под директна сончева светлина бидејќи може да го оштети.

Исто така, секој пат кога го наводнувате растението, свртете го малку за да бидете сигурни дека рамномерно расте. Наводнете го само кога почвата на нејзината површина, горните неколку сантиметри, се суви. Ако растението не ја апсорбира целата вода во рок од еден час, истурете ја од чинијата бидејќи  водата може да доведе до гниење на коренот.

Најчестата грешка што ја прават сопствениците на ова растение е нејзиното прекумерно наводнување.

Исто така, пачирата сака висока влажност, така што можете да ја прскате дневно со вода на собна температура. Под услов да има доволно светлина, можете да го поставите во бањата или кујната, простории каде често се користи вода.

Она што дефинитивно сакате да го видите на вашиот пачири е дека расте и добива нови лисја. За да се случи ова, имајте на ум дека за пачиру, е лоша работа. Премногу вода, слабо осветлување, постојана директна светлина, ниски температури … сето тоа се фактори кои можат да и наштетат.

Исто така, пачирата не е љубител на промени, но се прилагодува со текот на времето. Сепак, обидете се да го чувате на истото место, и ако го преместите, немојте да се изненадите ако загуби неколку лисја.

И, конечно, ако сте меѓу оние што ќе набават пачиру за да им донесе среќа во нивните животи, се препорачува да „соберете“ повеќе од овие дрвја заедно, а среќните бројки се три или пет.

Преземено од:

Кога љубителите на растенијата почнаа да прават списоци на растенија што би можеле да бидат хит во 2020 година кон крајот на минатата година, се издвои пачира, или дрвото на пари, растение за кое се верува дека носи среќа за лицето што го одгледува.

Тоа е растение кое е исто така популарно во светот на Фенг Шуи бидејќи се верува дека создава позитивна енергија во просторот во кој се наоѓа. Покрај тоа, нејзините испреплетени гранки и шарени зелени лисја се глетка што секогаш е убаво да се види, без оглед на тоа дали верувате или не во овие и слични моќи на растенијата.

Дрвото на пари (Pachira aquatica) е растение кое потекнува од Централна и Јужна Америка. Во секое природно живеалиште може да порасне до 18 метри, но она што го растете во куќата обично расте помеѓу половина и 2 и пол метри во височина.

За ова растение, кое има статус на магнет за среќа, лесно е за одржување. Потребна е индиректна светлина и ретко наводнување.

Ставете го растението во близина на добро осветлен прозорец, но не под директна сончева светлина бидејќи може да го оштети.

Исто така, секој пат кога го наводнувате растението, свртете го малку за да бидете сигурни дека рамномерно расте. Наводнете го само кога почвата на нејзината површина, горните неколку сантиметри, се суви. Ако растението не ја апсорбира целата вода во рок од еден час, истурете ја од чинијата бидејќи  водата може да доведе до гниење на коренот.

Најчестата грешка што ја прават сопствениците на ова растение е нејзиното прекумерно наводнување.

Исто така, пачирата сака висока влажност, така што можете да ја прскате дневно со вода на собна температура. Под услов да има доволно светлина, можете да го поставите во бањата или кујната, простории каде често се користи вода.

Она што дефинитивно сакате да го видите на вашиот пачири е дека расте и добива нови лисја. За да се случи ова, имајте на ум дека за пачиру, е лоша работа. Премногу вода, слабо осветлување, постојана директна светлина, ниски температури … сето тоа се фактори кои можат да и наштетат.

Исто така, пачирата не е љубител на промени, но се прилагодува со текот на времето. Сепак, обидете се да го чувате на истото место, и ако го преместите, немојте да се изненадите ако загуби неколку лисја.

И, конечно, ако сте меѓу оние што ќе набават пачиру за да им донесе среќа во нивните животи, се препорачува да „соберете“ повеќе од овие дрвја заедно, а среќните бројки се три или пет.

Преземено од: https://zadovoljna.dnevnik.hr/

 


Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со Услови за преземање.

1x1