ММС

Објавено на: 10/3/21 3:32 PM

Ново истражување открива колку слободно време им треба на мајките за да бидат среќни

Слободното време не е особено честа појава кај мајчинството. Кога жената станува мајка, целиот нејзин живот се менува и се чини дека никогаш повеќе нема да има време за себе. Децата бараат многу работи, како што се хранење, облекување, секојдневни активности и постојана грижа, а мајките обично ги ставаат своите потреби последователно на редовна основа.

Иако поради горенаведеното повеќето луѓе мислат дека мајките би биле многу посреќни да имаат што повеќе слободно време, работите не се толку едноставни. Научниците дошле до заклучок дека оваа количина слободно време е идеална за среќа, пишува Huffington Post.

Тие пресметале дека е препорачливо да поминуваат два часа дневно без обврски. Иако ова изгледа тешко да се направи во мајчинството, со малку креативност и дисциплина не е невозможно.

Она што изненадува е што податоците дополнително покажаа дека премногу слободно време има негативен ефект. Ова е спротивно на мислењето на повеќето луѓе, бидејќи општиот впечаток е дека повеќе слободно време носи повеќе среќа. Мајките кои имаа пет часа слободно време дневно се чувствуваа полошо, биле помалку продуктивни, што предизвика фрустрација и проблеми во семејството, недостасува чувство на исполнетост поради добро извршени обврски и можноста за депресивни состојби е поголема.

Преземено од: https://www.index.hr/


Доколку преземете содржина од оваа страница, во целост сте се согласиле со Услови за преземање.

1x1